10 najlepších kníh, ktoré som prečítal za rok 2016

januára 14, 2017
Rok 2016 ubehol ako voda, ale ja ešte stále žijem v takej nostalgií. Pôvodne som plánoval začiatkom tohto roka vydať článok o knihách, ktoré som prečítal za uplynulý rok. Lenže článok som nemal dokončený a v podstate som naňho nemal čas. Namiesto toho vám prinášam článok, v ktorom vám predstavím 10 najlepších kníh, ktoré som prečítal za rok 2016.

 

1. Drozdajka (Suzanne Collins)

Drozdajka je poslednou knihou z trilógie Hier o život, ktorú napísala americká spisovateľka Suzanne Collins. Hlavnou postavou knihy je Katniss Everdeenová, ktorá sa snaží zničiť Sídlo, ktoré im vládne. Práve Drozdajka mi príde zo všetkých troch kníh najlepšia.

2. Vzdušný zámok, ktorý vybuchol (Stieg Larsson)

Kniha Vzdušný zámok, ktorý vybuchol je treťou knihou z knižnej série Millennium. Knihu napísal v roku 2007 švédsky spisovateľ Stieg Larsson. Hlavnými postavami knihy sú Mikael Blomkvist a Lisbeth Salanderová. Práve táto kniha sa mi z celej série najviac páčila. V tejto knihe je Lisbeth postavená pred súd za ublíženie na zdraví. Mikael sa snaží všetkým dokázať, že Lisbeth je nevinná a zbaviť sa jej poručníctva.

3. Dievča vo vlaku (Paula Hawkins)

Skvelý psychologický triler od americkej spisovateľky Pauly Hawkins. Hlavnou postavou knihy je Rachel Watsonová, ktorá každý deň cestuje vlakom do Londýna za prácou. Lenže vlak vždy na chvíľu zastaví pri návestidle, a tak má Rachel výhľad na domček číslo 15, kde žijú manželia, ktorých Rachel nazýva Jess a Josh. Rachel ich vníma ako dokonalý pár, hoci sa s nimi nikdy osobne nestretla. Ale jedného dňa Jess zmizne, a tak sa Rachel rozhodne, že sa do prípadu zamieša. Podľa mňa autorka priam do dokonalosti vykreslila charakter každej z postáv. Veľmi dobrá kniha, ktorú každému vrelo odporúčam.

4. Da Vinciho Kód (Dan Brown)

Jeden z mojich najobľúbenejších trilerov. Autorom knihy je Dan Brown. V Parížskom Louvri polícia nájde mŕtvolu Jacquesa Saunièra. K riešeniu prípadu privolali Roberta Langdona, odborníka na symboly. Avšak je toho viac. Robert spolu so Jacquesovou vnučkou Sophie sa snažia vyriešiť jedno z najväčších tajomstiev na svete. Tajomstvo Svätého grálu.


5. Lady Gaga Poker Face (Maureen Callahan)

Skvelá biografia od Maureen Callahan, ktorá skvelo rozpísala život Lady Gaga. Kniha rozpráva jej príbeh od jej začiatkov až po rok 2010. Dozviete sa všetko možné či už o piesňach, zháňaní nahrávacích zmlúv alebo kopec ďalších vecí. Z knihy je priam cítiť atmosféru nultých rokov. Kniha je v češtine.

6. Keď Hitler bral kokaín a Leninovi ukradli mozog (Giles Milton)

Autorom knihy je britský spisovateľ Giles Milton. Autor v knihe rozpráva príbehy z minulosti, ktoré môžu znieť nereálne a niektoré dokonca aj nelogicky, ale sú pravdivé. V knihe nájdete príbehy hlavne z obdobia 2. svetovej vojny, ale aj kopec ďalších. Skvelá kniha pre ľudí, ktorí nemajú radi dejepis, ale chceli by sa niečo dozvedieť z minulosti. 


7. Studňa (Dominik Dán)

Donedávna som si myslel, že slovenskí autori sú niečo menej ako tí zahraniční. Až Dominik Dán mi svojou tvorbou ukázal, že netreba podceňovať našich domácich autorov. Autor sa práve v tejto detektívke zameriava viac na charaktery postáv a ich životy ako na samotný prípad. Detektív Richard Krauz spolu s ďalšími detektívmi z oddelenia vrážd riešia prípad nájdenej mŕtvoly v žumpe. 
 

8. Mucha (Dominik Dán)

Skvelá detektívka taktiež od Dominika Dána. Dej sa odohráva na Slovensku v deväťdesiatych rokoch, kde detektívi z kriminálneho oddelenia riešia prípad nájdenia mŕtvoly 18-ročného dievčaťa. Tu sa už oproti knihe Studňa autor zameriava na samotný prípad a je to aj na samotnej knihe vidieť.
 

9. Hry o život (Suzanne Collins)

Ako som už spomínal pri Drozdajke, hlavnou postavou knihy je šestnásťročná Katniss Everdeenová, ktorá žije v dvanástom obvode. Dvanástemu obvodu spolu s ďalšími jedenástimi, ktoré sa nachádzajú v krajine Panem vládne Sídlo na čele s prezidentov Snowom. Každoročne sa uskutočňujú Hry o život, kde z každého obvodu sa vyberie jeden chlapec a jedno dievča, ktorí bojujú o život aby obyvateľom Panemu pripomenuli osudný deň spred sedemdesiatych rokov, kedy sa obvody spolčili proti Sídlu. Z dvanásteho obvodu je vyžrebovaná Katniss spolu s Peetom Mellarkom. Kniha je prvou časťou z trilógie Hier o život.

10. Muži, ktorí nenávidia ženy (Stieg Larsson)

Prvý diel z knižnej série Millennium. Mikael Blomkvist je investigatívny novinár, ktorý spolu s Erikou Bergerovou založili časopis Millennium. Mikael je obžalovaný z verejného ohovárania spoločnosti Wennerström group. Mikael dostane tri mesiace väzenia a pokutu vo výške 150 000 švédskych korún. Rozhodne sa, že na istý čas podá výpoveď a začne sa venovať prípadu zmiznutia Harriet Vangerovej spolu s Lisbeth Salanderovou. Skvelá kniha, skvelé vykreslenie postáv, proste Stieg Larsson je jeden z najlepších severských spisovateľov. Knihu vrelo odporúčam.

A aké boli vaše najobľúbenejšie knihy za rok 2016?

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.