Recenzia: Stratený symbol - Dan Brown

januára 21, 2017
Kniha Da Vinciho Kód je podľa mňa najlepšia kniha od Dana Browna. Možno to je aj tým, že inú knihu som od neho ani nečítal. Ale ako u mňa dopadla kniha Stratený symbol?


AUTOR: Dan Brown
NÁZOV: Stratený symbol (The Lost Symbol)
VYDAVATEĽSTVO: Slovart (Transworld)
ROK VYDANIA: 2010 (2009)
POČET STRÁN: 528
PREKLAD: Marián Pochylý

Hlavnou postavou knihy je Robert Langdon. Profesora Langdona pozval asistent Petra Solomona do Washingtonu, aby prednášal na nejakom stretnutí. Peter Solomon je slobodomurár. Lenže po príchode do Kapitolu Langdon zistí, že žiadna prednáška sa nekoná a k tomu mu ešte ani Peter nedvíha telefón. Hneď nato sa v budove Kapitolu objaví potetovaná ruka s prsteňom fénixa. Langdon hneď spozná, komu patrí ruka. Mal´akh, Petrov únosca, oznámi Langdonovi, že nezabije Petra len vtedy, ak rozlúšti staré slobodomurárske heslo. 

Kniha Da Vinciho Kód je pre mňa priam majstrovské dielo. Veľmi sa mi páčil dej, postavy a celkovo to, ako autor opisoval postavy. Čo sa týka knihy Stratený symbol, tak tú som si obľúbil už od samotného začiatku. Dej bol veľmi zaujímavý, prostredie tak isto a celkom dobre sa mi kniha čítala. Dej sa viac a viac stupňoval a mňa kniha začala viac a viac zaujímať. Lenže potom nastal zlom. Keď sa už príbeh knihy blížil ku koncu, cca 20 strán pred koncom, tak ma kniha už vôbec nebavila. Prišlo mi, že autor namiesto stručného konca, ktorý sa tam omnoho viac hodil písal len samé omáčky. 

Z postáv mi bol najväčší sympaťák Robert Langdon. Roberta som si veľmi obľúbil už pri knihe Da Vinciho Kód, ale v tejto knihe som si ho obľúbil ešte viac. Neviem či to autor spravil naschvál, ale v niektorých častiach knihy spravil z Roberta tzv. hlupáka. Proste veľmi pomaly mu dopínalo a niekdy až vôbec. Ako ďalšiu postavu som si obľúbil Katherine Solomonovú, sestru Petra Solomona. Páčilo sa mi na nej jej pohotové správanie, to ako rozmýšľala a celkovo mi prišla dosť sympatická. Čo sa týka Mal´akha, tak toho som si tiež obľúbil. Nestáva sa mi často, že si obľúbim aj zápornú postavu, ale v tejto knihe to tak bolo. A ako posledná postava tu je riaditeľka Satoová zo CIA. Zo začiatku mi svojim správaním prišla strašne nesympatická, ale tesne pred koncom knihy som si ju obľúbil. 

Kniha Stratený symbol mi príde oproti knihe Da Vinciho Kód slabá. Zo začiatku to mala kniha skvelo našľapnuté a dokonca som si aj myslel, že to bude ešte lepšia kniha ako Da Vinciho Kód. Lenže koniec knihy to pokazil. Myslím si, že aj tak bude Dan Brown pre mňa jeden z najobľúbenejších autorov. Knihu Stratený symbol hodnotím 3/5.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.